צ'י גונג ככלי טיפולי לחולי סרטן

שתף אותנו עם חברים

שיתוף ב facebook

מאת:

במאמר זה, אבחן את היכולת של צ'י גונג ככלי טיפולי להתמודדות עם סרטן. דרך סקירת שני התחומים, נבדוק האם תרגול צ'י גונג יכול לתרום לבריאות האדם אשר חולה בסרטן, והאם שיטה זו יכולה להוות כלי טיפולי למניעה, להתמודדות וגם האם יכולה להוות שיטת טיפול בפני עצמה עם המחלה.

ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב, נפתח בשאלה של הקיסר:

"שמעתי שבימי קדם אנשים חיו כמאה שנים, ולמרות גילם המבוגר אינם הראו סימני זקנה. בימינו לעומת זאת, האנשים מזדקנים טרם זמנם וכאשר מגיעים לגיל מחצית משנותיהם, הם מאבדים מהאון שלהם וחלק מיכולתם. האם זאת עקב שינויים החלים בעולם או האם הדבר קשור לכך שהאנשים איבדו את הדרך הנכונה על פיה יש לחיות, ואינם חיים על פי חוקי הטבע?"

צ'י בו ענה: "בעבר, האנשים חיו את הדאו ,דרך החיים, הם הבינו את עיקרון האיזון של היין-יאנג, שני עקרונות הטבע המדגימים את השינויים באנרגיות היקום. מכך, הם יצרו שיטות תרגול כמו דאו-יין תרגול המשלב מתיחות, עיסויים ונשימות, המכוונים להעצים את זרימת האנרגיה ונהגו לטפח את גופם ותודעתם בכדי לשמר את עצמם באיזון ובהרמוניה עם היקום…" 

(פרק ראשון של ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב, huang di nei jing, su wen)

לפי תרגום זה ניתן להסיק שכאשר אדם יחיה בחוסר איזון, הוא יזדקן טרם זמנו, וזאת קורה בעקבות אורח חיים קלוקל. תרגול כמו דאו-יין יכול לסייע לאדם לחיות בהרמוניה עם הטבע, וכך לשפר את בריאותו, ואפילו להאט ולהקטין את סימני הזקנה.

צ'י גונג (הכולל בתוכו את המושג דאו יין כפי שיוסבר בהמשך המאמר) והשפעתו על שיפור הבריאות, זהו נושא שמעניין ומעסיק אותי, שנים רבות. נחשפתי לראשונה לשיטה לפניי 13 שנים כאשר התחלתי את לימודי הרפואה הסינית במכללת רידמן. הרגשתי שהתרגול הוא מאוד נכון עבורי, ופעמים רבות יצא לי להרגיש מלאות והרגשת חיוניות ועוצמה לאחר תרגול. כחלק ממסלול הכשרתי, טסתי להתמחות בבית חולים בסין בעיר האנגז'ו.
בתקופת ההתמחות, בעת שהותי בסין, הוקסמתי לראות את כמות המתרגלים בפארקים, ברחובות ואפילו במרפסות ולעתים בצדי הדרך.
בחופשה של שבוע במהלך ההתמחות נסעתי עם חבר לטיול בשאולין – שם הסכימו לקבל אותנו לshaolin chi gong college , לשמחתנו הם התרשמו מכך שאנחנו סטודנטים לרפואה סינית וגם מהעובדה שאנחנו ישראלים, והסכימו לקבל אותנו ללימודים של שבוע אחד. (לדברי המתורגמן שהיה לנו, המורה שלנו לא מסכים לקבל תלמידים שמגיעים לפחות מחודש) הלימודים היו אינטנסיביים, ובהרגשה שלי בשבוע אחד למדתי חומר שבארץ לומדים בחוג שבועי במשך שנה. התרגול היה מאוד קשה, אך מתגמל וחיבר אותי מחדש לכוח הקיים בתרגול צ'י גונג.

באותה תקופה חשבתי להתמחות בטיפול במחלת הסרטן, וכחלק מההתמחות שלי, בחרתי "לבלות" במחלקת האונקולוגיה, אשר בה שילבו צמחי מרפא יחד עם טיפול מערבי.
הטיפול בבית החולים היה טיפול אינטגרטיבי, כלומר צמחי המרפא התווספו לטיפול הקונבנציונלי הרגיל, במטרות שונות – לעתים כדי לטפל בתופעות לוואי, לעתים כדי לחזק את הגוף כדי שיוכל להתמודד עם כמויות גדולות יותר של כימותרפיה, ולעתים כתוספת, כלומר שימוש בצמח אנטי סרטני.

לאחר שחזרתי מסין, עברתי הכשרה של קורס מדריכי צ'י גונג אצל אבי מוריה, וכאשר נתבקשתי לכתוב עבודת גמר, הרגיש לי נכון, לבחור את הנושא של צ'י גונג וסרטן – את העבודה צמצמתי למאמר שאני מציג כאן לפניכם.

סרטן הינה מחלה שקיימת בעולמנו ומתפשטת כמו מגפה – כיום קצב הגידול של מקרי הסרטן הוא גדול בהרבה יותר מקצב גידול האוכלוסייה הכללי. סרטן כיום הוא סיבת המוות מספר 1, מעריכים שמעל 100 מיליון איש שחיים היה או יש להם סרטן, ומספר האנשים שמתים בשנה כבר עובר את ה8 מליון.

אני מאמין שלמרות ההחמרה המתמדת אנחנו מתחילים גם עידן של שינוי ושל מודעות – כיום ידוע ומפורסם גם בציבור שאחוז גבוה ממקרי הסרטן ניתן פשוט למנוע על ידי אורח חיים נכון ובריא.

אורח חיים בריא, בראש ובראשונה הוא לא להזיק לעצמנו – פעולות כמו עישון סיגריות, עבודה או מגורים במקומות מזוהמים ועוד. וכמובן שיש הרבה דברים שניתן לעשות כדי לשפר את מצבנו – על האדם לבחור בתזונה נכונה, לישון טוב, ולעסוק בפעילות שנכונה עבורו. אני מאמין שתרגול צ'י גונג יכול לעזור לרבים בשיפור הבריאות, ולסייע במספר רב של מחלות – בין היתר, גם במקרים של סרטן.

 

צ'י גונג:

צ'י גונג היא אומנות תנועה סינית הקיימת כבר אלפי שנים. מבחינה היסטורית קיימים אזכורים לשיטה בספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב שנכתב שלוש מאות שנה לפניי הספירה, אך למעשה מתייחס לתקופה קדומה יותר – 2600 שנה לפנה"ס.

כבר בימים עתיקים האומה הסינית הכריזה על 'דאו-יין' כהתעמלות הסינית הלאומית. משמעות הדאו יין היא 'הכוונת צ'י הגוף לתנועה, מתיחה והנעה' וזוהי סדרת תרגילים המשלבים מתיחות ותנועות בשילוב עבודת נשימה. הטקסט הקדום ביותר של הצ'י גונג נקרא Dau Yin Tu(איורי דאו-יין), והוא נכתב ב186 לפנה"ס וכולל 44 איורים של מנחי צ'י גונג.

בשנת 1953 פירסם Liu Gui-zhen (רופא שנרפא ממחלה בעזרת תרגול צ'י גונג והחל ללמד זאת אחרים) מסמך שכותרתו: "Practice On Qigong Therapy" ובו רשום שצ'י גונג הוא השם הפורמאלי לתירגול טכניקות התעמלות סיניות, ולמעשה כולל בתוכו או יכול להחליף שמות אחרים כמו: דאו-יין, ניי-גונג, ניי-דאן.

ניתן לתאר את משמעות השם "צ'י גונג" כ- טיפוח הצ'י, תרגום המושג צ'י אינו פשוט, ובהסבר מאוד פשטני אפשר לבחור את המושג אנרגיה בתור תרגום, ואת המילה צ'י גונג ניתן לתאר כ- 'טיפוח האנרגיה הפנימית', הכוונה כאן היא לתרגול וטיפוח הגוף הפיזי וגם הנפשי והמחשבתי.

הצ'י גונג מבוסס על יסודות הרפואה הסינית, והוא אחד מערוצי הטיפול ברפואה הסינית יחד עם: דיקור סיני, מוקסיבציה, צמחי מרפא וטווינא. אותם היסודות של הרפואה הסינית כמו יין-יאנג וחמשת האלמנטים, הם גם היסודות של הצ'י גונג.

צ'י גונג היא אחת משיטות הריפוי העצמי היעילה ביותר, וכל מה שצריך לאחר שלומדים את הטכניקה זהו זמן לתרגול, כוח רצון ויכולת התמדה. תרגול הצ'י גונג יכול לשפר משמעותית את הבריאות ואת מערכות הגוף השונות, לשפר את שיווי המשקל, לשפר את הנשימה, לשפר תפקוד של איברים פנימיים, לאזן את לחץ הדם, להרגיע מתחים מיותרים ולהביא את המתרגל לאיזון ברמה הנפשית והן ברמה הגופנית.

כיום צ'י גונג מלומד ומתורגל ברחבי סין, ואף הרבה מעבר לכך, הצ'י גונג נמצא כיום בחלק גדול ממדינות העולם ומתורגל בה בקבוצות פרטיות, מאורגנות מטעם בתי ספר או אפילו עיריות, ואפילו נבדק ומוכח שוב ושוב במחקרים של אוניברסיטאות ובתי חולים שרואים שיפור ניכר בהתמודדות הגוף מול מחלות שונות ומניעתן לאור התרגול.

 

סרטן

סרטן הוא שם כולל לקבוצת מחלות גידוליות הנגרמות עקב חלוקה בלתי מבוקרת של תאים, הנגרמות עקב שינויים גנטיים באותם תאים. החלוקה הבלתי מבוקרת מאפשרת לגידול לפלוש לרקמות סמוכות ולפגוע בתפקדום התקין של האברים השונים.

גוף האדם מורכב מסוגי תאים רבים, בחלקים שונים של הגוף תאים יכולים להיות שונים ולתפקד בצורה שונה. רוב התאים מתחדשים על ידי חלוקה באופן מסודר ומבוקר. במידה ויש שיבוש בתהליך, ותאים ממשיכים להתחלק ללא צורך, נוצר צבר תאים הקרוי גידול. גידולים אלו ניתן לחלק ל2 קבוצות – גידולים שפירים וגידולים ממאירים.

באיור ניתן לצפות בתאים רגילים במבנה מסודר ומוגדר, ותאי גידול המתחלקים ללא בקרה וללא התאמה לרקמה ממנה מקורם.

בגידול שפיר, חלוקת התאים היא מקומית ואין פלישה לאיברים אחרים בגוף, הגידול הוא מקומי אך עם העלייה במימדיו עלול לגרום ללחץ על איברים סמוכים.

גידול ממאיר מכונה גידול סרטני, במצב זה התאים מתחלקים ללא פיקוח, סדר או בקרה, והם עלולים לפלוש לאברים סמוכים ולגרום לפגיעה בתפקודם. תאים אלו אשר איבדו את מנגנוני הבקרה הגנטיים הבסיסיים ביותר, עלולים לעבור דרך מערכת הלימפה או מחזור הדם, להגיע לאזור מרוחק בגוף, שם ימשיכו להתחלק וליצור גושים חדשים, מה שנקרא: גרורה או גרורות.

למחלת הסרטן יש גורמים מרובים – סביבתיים וגנטיים. קיימים מעל ל-200 סוגים שונים של סרטן – לכל סוג מאפיינים ייחודיים, ובהתאם אפשרויות טיפול שונות.

הטיפול בסרטן

אופן הטיפול בסרטן נבחרת בהתאם לסוג הסרטן, שלב במחלה בעת הגילוי וגורמים נוספים כגון מצב החולה ומחלות רקע נוספות.

אפשרויות הטיפול כוללות:

כירורגיה – אחד האמצעים החשובים לטיפול במחלת הסרטן, וברוב הגידולים הממאירים, נחשבת לטיפול הראשוני היעיל ביותר.

קרינה – הטיפול הקרינתי ניתן באמצעות מכשיר המכונה "מאיץ" אשר מפיק קרינה מייננת. המאיץ יכול להיות מרוחק מהחולה או להחדירו לגוף באמצעים שונים. כמו כן, ניתן להזריק חומר רדיואקטיבי לגוף החולה, המגיע באופן סלקטיבי לתאי הגידול. מטרת הקרינה היא לגרום נזק גנטי לרקמה שמכילה את התאים הסרטניים. הטיפול בקרינה עשוי לפטור את החולה מניתוח.

טיפול כימותרפי – בדרך כלל ניתן באמצעות הזרקה תוך ורידית, והוא משמש כטיפול בפני עצמו או בשילוב טיפול קרינתי, בתלות בסוג הגידול.

טיפול אימונולוגי – מתבסס על הפעלת המנגנונים הטבעיים של החולה, הטיפול משולב לעתים יחד עם הקרנות או כימותרפיה במחלות דם ממאירות ונמצא בשלבי מחקר ראשונים לגידולים מסוגים שונים.

טיפול מניעתי – בשנים האחרונות עלה מאוד חשיבותו של הטיפול המניעתי. בישראל האגודה למלחמה בסרטן הכריזה שניתן למנוע יותר מ50% ממקרי הסרטן, על ידי שמירה על אורח חיים בריא ובדיקות אבחון מקדים. לדוגמא הוכח כי 85% מסרטן הריאות נגרם מעישון סיגריות, ועל ידי הפסקת עישון ניתן למנוע את התפתחות המחלה אצל המעשן וגם אצל הנמצאים בקרבתו. בשנים האחרונות מתפתחת ומתגבשת ההבנה שגורמי סיכון מסוימים מגבירים את הסיכון למחלה, בעוד גורמים אחרים- כגון פעילות גופנית, תזונה ושמירה על אורח חיים בריא – מפחיתים משמעותית את הסיכוי לחלות.

אנשים רבים מבינים היום שסרטן אינו גזירה משמיים אלא שעל ידי שמירה על הבריאות ניתן למנוע ואף לסייע למהלך הטיפול, בסוגים שונים של מחלת הסרטן.

 

צ'י גונג וסרטן

היתרונות של תרגול צ'י גונג על הבריאות הם רבים, וחלק גדול מהם ידוע לציבור וקל להבנה – למשל תרגול צ'י גונג משפר את היציבה. אך לא כולם יודעים, אפילו בסין עצמה, שלתרגול צ'י גונג יש יכולת השפעה רבה על מניעה, התמודדות וטיפול אצל חולים במחלת הסרטן.

ישנם מחקרים רבים המוכיחים את יעילות הצ'י גונג בטיפול בסרטן, אך רבים מהמחקרים שהתקיימו בסין אינם עומדים בסטנדרטיים של מחקרים מערביים. למרות הטענות על איכותם של המחקרים שנערכו בסין, כמות המחקרים בנושא עשתה את שלה, וכיום ישנם מחקרים רבים איכותיים בסין וגם בעולם המערבי, מחקרים מסוג אלו ממשיכים להיערך בעוד ועוד מדינות ובתי חולים ואפילו בארצנו, ישראל, תרגול הצ'י גונג משולב בטיפול בחולי סרטן בחלק מקופות החולים ובתי החולים: כמו מרכז דוידוף בבית חולים בילינסון או במרכז הרפואי שיבא בתל השומר.

ישנן מספר טכניקות צ'י גונג שנחקרו בצורה רצינית בהקשר למחלה. אחת הראשונות שנבדקו היא שיטה של צ'י גונג בהליכה, השיטה נקראת בשם walking qigong, ופותחה בשנות ה70 על ידי אישה בשם Guo Lin, אותה אישה חלתה בעצמה בסרטן הרחם שהתגלה אצלה ב1949 ורחמה הוסר בניתוח, ולאחר שנים של טיפולי כימותרפיה וניתוחים, בשנת 1960 נמצא אצלה סרטן בשלפוחית השתן ובניתוח הוסר יחד עם הגידול גם חלק מהשלפוחית, כאשר הסרטן חזר שוב, הרופאים העריכו שנותרו לה 6 חודשים לחיות. guo lin החלה לתרגל באינטנסיביות תרגילים שלמדה מסבא שלה שהיה נזיר טאואיסטי, לאחר תקופה של תרגול הסרטן נעלם כליל ולא חזר יותר. guo lin החלה ללמד את השיטה אחרים וכעבור זמן קצר היו לה תלמידים רבים שרצו ללמוד את השיטה כדי לשפר את בריאותם או ללמוד במטרה ללמד ולשפר בריאותם של אחרים.

guo lin לימדה בפארקים בביג'ין ורופאים בבית החולים של ביג'ין החלו להבחין במקרים רבים של שיפור בסוגי סרטן שונים אצל חולים ובמקרים מסוימים אפילו נסיגה מוחלטת של המחלה. בהתחלה ייחסו את זה להחלמה ספונטנית או צירוף מקרים, אך ששמו לב למכנה משותף שכולם למדו צ'י גונג אצל אותה מורה, החליטו לחקור את הנושא, פתחו מחלקה של צ'י גונג בבית החולים ושמו את guo lin לעמוד בראש המחלקה. בעקבות זאת נפתחו ברחבי סין מחלקות צ'י גונג נוספות בבתי חולים במחוזות נוספים. בשנת 1984 נפטרה guo lin, יותר מ20 שנה אחריי שהרפואה הקונבנציונלית הרימה ידים.

כמות המתרגלים המשיכה לגדול וכך גם הסקירה התקשורתית, פורסם מידע רב במגזינים, יצאו ספרים ואפילו בשלב מסוים שידרו בסין תוכנית טלוויזיה בשם walking qigong אשר בה תרגלו ולימדו איך לעשות בבית את השיטה.

שם נוסף לשיטת הצ'י גונג של guo lin  נקרא new qi gong, בעקבות המחקרים שבדקו את השיטה גילו בצורה חד משמעית שהשיפור הוא לא רק בסרטן אלא במספר רב של מחלות, שחלקן ניתן היה לראות בבדיקות, כמו: עלייה של כדוריות דם אדומות וברזל במקרים של אנמיה, הורדת לחץ דם במקרים של יתר לחץ דם , אבנים בכליות או ציסטות קטנו, כמו כן ניתן היה לראות ירידה בתופעות לוואי אצל מטופלים שקיבלו כדורים מהרפואה המערבית שגורמים לכאלה.

ייחודה של השיטה של guo lin, מרוב השיטות באותה תקופה – היא תרגול שמותאם לכל אחד, ולכן ניתן למצוא הבדלים בתרגול בין גבר מול אשה, או למשל במקרה של לחץ דם גבוה מול לחץ דם נמוך : התרגילים יהיו קצת שונים.

מחקרים

בשנת 1997 פירסם בית החוליםBeijing Miyun Capital Tumor Hospital  מחקר שערך על השפעת תרגול צ'י גונג בחולי סרטן. המחקר בדק ועקב במשך 8 שנים על 1648 מטופלים, שבמקביל לטיפול הקונבנציונלי גם תרגלו צ'י גונג של guo lin, התוצאות הראו שיפור משמעותי אצל 32.4%, שיפור חלקי אצלי 59.2% ו8.7% ללא שיפור. באותו מחקר ערכו גם בדיקות ביולוגיות רבות למטופלים שנותנים תמונה מדעית על חלק ממנגנון ההשפעה של צ'י גונג על חולי סרטן. כך למשל נצפתה עלייה ברורה אחריי האימונים בכמות הלימפוציטים והנויטרופילים בגוף (ניתן לראות בטבלה המצורפת בנוסף לתוצאות נוספות), מה שמוכיח שמערכת החיסון עובדת טוב יותר אחריי אימון צ'י גונג וסביר להניח גם במהלכו. המחקר הזה נחשב לגדול ומשמעותי אך נעשה ללא קבוצת ביקורת, למרות זאת בהשוואה לבתי חולים אחרים בסין תוצאות הניסוי היו טובות מאוד ושיעור החולים ששרדו 5 שנים או יותר היה גדול ב30% מבתי חולים אחרים. Zhang et al. 1997))

Changes of immune indicators

among 30 cancer patients after Qigong therapy

P value After Before Indicators
< .01 2.35 mm 1.75 mm Chemotactic

movement

< .01 51.3% 32.5% Phagocytosis of

neutrophils

< .001 40.2% 23.1% Nbt positive rate
< .01 64.5% 54.3% Lymphocyte

transform rate

< .001 12.4% 8.4% C3b rosette rate

of RBC

 

מחקר נוסף נערך על ידי Zheng Rongrong באקדמיית הצ'י גונג של שנגחאי , במחקר זה שילבו צ'י גונג וצמחי מרפא על  100 חולים עם סרטן מתקדם. אצל חולים עם סרטן הריאות – הישרדות של חמש שנים בקבוצת הצ'י גונג היה 17% לעומת קבוצת הביקורת. סרטן המעי הגס – הישרדות של חמש שנים 23% לעומת 12 בקבוצת הביקורת. סרטן הכבד – ממוצע החיים בקבוצת הצ'י גונג הייתה 22.7 חודשים לעומת 3.5 חודשים בקבוצת הביקורת (huang 1997).

מחקר נוסף שהתבצע בבית החולים Guang An Men התפרסם ב1998 והוא בוצע עם קבוצת בקרה על 123 משתתפים חולי סרטן כולם בשלב מתקדם עם גרורות, מתוכם 70 בשלב III, ו- 53 בשלב IV. את המשתתפים חילקו ל2 קבוצות: קבוצה אחת קיבלה טיפול תרופתי מערבי משולב עם תרגול צ'י גונג של שעתיים ביום למשך 3 חודשים. הקבוצה השניה קיבלה טיפול תרופתי בלבד ושימשה כקבוצת הביקורת. בתום שלושת החודשים בקבוצת הצ'י גונג 82% התחזקו, 63% השתפר התיאבון,33% היה שיפור משמעותי ביציאות (פחות שלשול ו/או יציאות יותר סדירות)  בקבוצת הביקורת התוצאות היו בין 6%-10% בלבד, בכל המדדים. בנוסף נמצא בבדיקות דם ובדיקות ביולוגיות שיפור במדדים אצל קבוצת הצ'י גונג לעומת ירידה בערכים אצל קבוצת הביקורת. מסקנות המחקר הם שתרגול צ'י גונג  מסייע לטיפול סימפטומים אצל חולי סרטן כמו שיפור התיאבון, חיזוק הקונסטטוציה, ומשפר את יכולת הריפוי העצמית של הגוף. (sun and zhao 1998)

עבודה מקיפה נוספת שפורסמה על המכניזם של צ'י גונג כאנטי סרטני, נערכה בבית החולים ב: Teaching Hospital of Nanjing Collage of TCM על ידי Wang, שערך סקירה על 104 חולי סרטן שלימדו אותם צ'י גונג והם ביצעו את התרגילים בזמן הטיפולים בבית החולים, ונבדקו לפניי ואחריי. התוצאות הראו שינויים בבדיקות הדם לפניי ואחריי הטיפול: מדדים של AAG & AAT ירדו לאחר התרגול, וערכים המציגים שיפור במערכת אימונית כמו LAI וגם ANEA  עלו לאחר תרגול של צ'י גונג.(wang 1988).

לאחרונה נערך מחקר דומה אך גדול הרבה יותר שכלל 1883 חולים סרטניים שתרגלו את שיטת הצ'י גונג של Gou lin, המחקר נערך ב Shanghai Fangyi Hospital, לקחו מהחולים בדיקות דם, ואחריי חודשיים של תרגול נלקחו שוב הבדיקות, ונמצא שיפור משמעותי במערכת החיסון, בעיקר שיפור ועלייה בערכים כמו: WBC, CD20, IL-2 , בנוסף 40.8% דיווחו על שיפור בשינה, ו36.8% דיווחו על שיפור בתיאבון.

כאשר קוראים את כל המחקרים ותוצאותיהם, ניתן להגיע למסקנה שתרגול צ'י גונג הוא כלי טיפולי יעיל לחולי סרטן ויכול לעזור להפחתה של תופעות הלוואי המופיעות בעקבות טיפול קונבנציונאלי. בנוסף הצ'י גונג מוביל לחיזוק מערכת החיסון ומערכות שונות בגוף ולהרגשה טובה של המתרגל.

חלק מהמחקרים אינם עומדים במדדים מחקריים מערבים, וחסרים קבוצת ביקורת, או הסבר על המכניזם שהוביל לתוצאות המחקר, ולכן יש צורך במחקרים גדולים עתידיים קפדניים יותר שיעמדו בכל התקנים הנדרשים ממחקר.

 

 

צ'י גונג לחולי סרטן בישראל:

נכון להיום בארץ לא פורסם שום מחקר גדול בנושא, אך מתקיימים לימודים ופרויקטים ייחודים בנושא. כך למשל ניתן למצוא שיעורי צ'י גונג לחולי סרטן תחת הגג של חלק מקופות החולים, ואפילו בתוך חלק מבתי החולים – לדוגמא במחלקה הגינקו-אונקולוגית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, מתבצע פרויקט של לימוד והדרכה של צ'י גונג וטאי צ'י בעיקר לחולות סרטן, מרביתן עם סרטן השד, סרטן הרחם וסרטן צוואר הרחם, לפי מאמר שפורסם בינואר 2012 באתר הארץ, השתתפו בפרויקט כ- 50 מטופלות. לדברי ד"ר  דורית גמוס, מנהלת השירות לרפואה משלימה בשיבא, היו חששות בהתחלה, מכיוון שהמטופלות יחסית חלשות וחלקן אפילו מחובר לאינפוזיה. אך התוצאות לא אכזבו והמטופלות שתרגלו דיווחו על הקלה בעייפות, חולשה, בחילות, סחרחורות, קוצר נשימה ותחושת נימול בגפיים.

ניתן למצוא גיבוי לדיווחים של המטופלות ב2 מחקרים שפורסמו לאחרונה בכתב העת Clinics of Breast Cancer לפי אותם מחקרים הפורסמו במקרה בסמוך לפרויקט בשיבא, תרגילי טאי צ'י וצ'י גונג האטו את תהליך איבוד העצם, מונע עלייה במדדי דלקת ומונע עלייה במשקל שאופיינית אצל מטופלות במצב זה.

מכניזם מוצע של המחקרים:

רוב המחקרים של צ'י גונג הקשורים לסרטן מנסים להוכיח דבר אחד עיקרי – צ'י גונג משפיע לטובה מעבר לאפקט הפסיכולוגי, הקיים אצל מטופל המתרגל ומאמין שזה עוזר לו. המחקרים שנערכו עד היום – מבססים בצורה טובה את הטענה הזאת, ומעודדים מחקרים גדולים יותר אשר יוכיחו גם את המכניזם המשוער שמסייע לגוף בריפוי/ החלמה/ התמודדות עם מחלת הסרטן

המכניזם המוצע כאן עלה במסקנות שהוסקו בחלק מהמחקרים, אך למעשה, נכון להיום, עדיין נחשב להשערה או רעיון שאותו יש לחקור:

  1. מחסור בחמצן בתאים סרטניים מוביל לשגשוג וגדילה של תאים אלו. כאשר יש זרימת חמצן מוגברת לתאים – אז שגשוג התא הסרטני ייחלש ואפילו יכול להיפסק. חלק מתרגילי הצ'י גונג משלבים נשיפות עמוקות שמכניסות לגוף כמות גדולה של חמצן – שלפי המנגנון שהוסבר תפחית את יכולת ההתפתחות של התאים הסרטניים בגוף.
  2. לפי תוצאות מעבדה המופיעות במחקרים שנערכו בבתי חולים- תרגול צ'י גונג מחזק את מערכת החיסון – גידול סרטני מתאפשר כאשר קיים איזה שהוא כשל חיסוני, ומערכת החיסון לא מחסלת תאים הפולשים לתאים אחרים. במחקרים שבוצעו כפי שצוין, נצפתה עלייה בערכי מערכת החיסון כמו עלייה בכמות לימפוציטים ועוד מדדים המעידים על חיזוק מערכת החיסון בזמן התרגול ובזמן שאחריו.
  3. מבחינת הרפואה הסינית – בזמן התרגול ערוץ ren וערוץ du מחוברים, בעזרת נגיעת הלשון בחיך העליון, ותרגילים רבים עובדים על איזון בין יין ויאנג, ועל ויסות האנרגיה של האלמנטים והאיברים הפנימיים הקשורים למרידיאנים השייכים לכל אלמנט, לפיכך הגוף יפעל בהרמוניה פנימית טובה יותר הודות לתרגול, ומנגנון הריפוי הטבעי של הגוף יפעל טוב יותר ויתמודד בצורה טובה יותר עם כל חולי.

 

לסיכום:

תרגול צ'י גונג יכול להוות כלי טיפולי יעיל להתמודדות עם מחלת הסרטן. צ'י גונג יכול לסייע להפחתה של תופעות לוואי המופיעות בעקבות הכימותרפיה, כמו: חוסר תיאבון, חולשה, עייפות, בחילות והקאות, מתח, חרדה, קוצר נשימה ועוד.

הלימוד והתרגול של הצ'י גונג אצל חולי סרטן הבוחרים זאת, מהווה כלי טיפולי אינטגרטיבי היכול לשמש להקלה על תופעות לוואי המופיעות בעקבות טיפול תרופתי, התרגול גם מסייע לחיזוק היכולת של האדם להתמודד עם המחלה, מגדיל את תוחלת החיים של המתרגלים, גם אלו הנמצאים בשלב מתקדם של המחלה, וגם בנוסף התרגול מסייע לתחושת החוזק וההתמודדות המנטלית של החולים ומעניק להם חלק גדול מההשתתפות בתהליך הריפוי.

לתרגול צ'י גונג יש יתרונות רבים:

  1. זמינות – התרגול הוא זמין לכולם ולא מחייב מכשור מיוחד כדי לבצעו .
  2. לימוד בקבוצות – הופך את התרגול לזול לעומת שיטות טיפול אחרות מתוך עולם הרפואה המשלימה – כך למשל עם רוצים לבצע פרויקט של טיפול שיאצו או כל טיפול מגע אחר לחולים – מטפל מוגבל לטיפול יחידני ולכן יצטרכו מספר רב של מטפלים. מדריך צ'י גונג אחד יכול ללמד קבוצה גדולה יותר בו זמנית. יתרון נוסף לתרגול בקבוצות מעבר למחיר – הוא הכוח של קבוצה תומכת – דבר שהוכח בפני עצמו כמסייע במצבי מחלה. וגם ללא קשר למחלה מגבש ומגביר את הרצון להתמדה ולריפוי בתוך הקבוצה.
  3. ניתן לתרגל בזמן החופשי– התרגול לא חייב להיות פעם או פעמיים בשבוע – המתרגל יכול לבצע את מה שלמד כל יום, תרגילים מסוימים ניתן לבצע אפילו בישיבה.

כיום התחום של צ'י גונג בארץ הולך ומתפתח, כיום כמעט בכל עיר ניתן למצוא מורה לצ'י גונג או טאי צ'י, ומשנה לשנה ניתן לראות שמספר המתרגלים בפארקים בארץ הולך וגדל.

ובנימה אישית:
כחלק מכתיבת המאמר, והמחקר שעשיתי, נחשפתי למספר שיטות תרגול, שחלקן כלל לא הכרתי, ישנן שיטות שבהן ניתן אפילו לתרגל במצבים שחולים מחוברים לאינפוזיה. ישנם גם מחקרים ושיטות תרגול שחולה יכול לבצע גם בזמן שכיבה על מיטה ולא חייב להיות מאוד פעיל. למעשה ישנם גם מחקרים רבים שבחרתי לא לציינם בעבודה שמתייחסים לכוח הריפוי של אנרגיית הצ'י, שמועבר בצ'י גונג חיצוני, המזכיר יותר טיפול אנרגטי כמו הילינג, ונחקר גם הוא אפילו על חיות, וישנם מחקרים על עכברים שמראים ירידה בגודלם של גידולים שונים בעזרת אנרגיה זו. אני מאמין שמתרגלי צ'י גונג מאפשרים לאותה אנרגיה של ריפוי לעבור בגופם. בעיני זה מתרחש גם כאשר יש כוונה ומודעות לאנרגיה בזמן התרגול, וגם כאשר אין כלל מודעות והמתרגל עושה תנועות כמעין סוג של התעמלות.
עצם התרגול מסייע לגוף ולמערכותיו השונות להיות במצב חיוני יותר. ומניסיוני כל אחד שמתרגל יכול להרגיש (בזמן או לאחר תרגול) במידה כזאת או אחרת, חיבור גדול יותר מבדרך כלל בין הנפש לגוף, אשר עצם החיבור עצמו מסייע רבות ומקדם לאיזון ולריפוי.

בביליוגרפיה:

– Chen, Nancy N. (2003). Breathing Spaces: Qigong, Psychiatry, and Healing  in China. Columbia University Press

– Holland, Alex (2000). Voices of Qi: An Introductory Guide to Traditional  Chinese Medicine. North Atlantic Books

– Chines-English Edition of Illustrations of Chinese Traditional Exercises In  Tuin, Editor Jin Hong-zhu ,  Scientific and Technical Publishers, Shanghai.

– Science of Whole Person Healing: Proceedings of the First Interdisciplinary  International Conference (2003), iUniverse

– Huang GH, 1997. "A review of scientific research of Qigong anti-cancer  therapy." Chinese Qigong Science. 10:24-28.

– Sun QZ, Zhao L. Clinical observation of Qigong as a therapeutic aid for advanced cancer patients. Proc. of the 1st World Conf. for Acad. Exah. of Med. Qigong. Beijing,China. 1988:97

– Wang, JM – First Wrold Conference Acad On the Anti-Tumor mechanism ofExch Med Qigong: Beijing, China 1988

Zhang RM, Huang XQ, Yu Y, Guo YY, 1997-

Clinical observation and experimental studies of the effect of self control Qigong therapy on 2912 patients of cancer and other chronic diseases  . Dongfeng Qigong(Eastern Qigong) pages 37-40

https://ourworldindata.org/cancer

http://www.haaretz.co.il/news/health/1.1611324 מאמר מתוך אתר הארץ על צ'י גונג בבי"ח

http://www.qigonginstitute.org

מאמר – מבוא לצ'י גונג מאת אבי מוריה

 

על המחבר:

אולי יעניין אותך גם...

כתבות נבחרות
רוזמרין מגזין בריאות

5 סיבות ללכת יחפים

אין דבר מרענן יותר כמו לחלוץ את הנעליים ולהרגיש את הדשא מתחת לרגליים. להליכה יחפה למעשה, יש יתרונות בריאותיים שמוסיפים הרבה מעבר לתחושה המענגת שהיא

קרא עוד »
מאמרים
רוזמרין מגזין בריאות

צמיחה פוסט-טראומטית (PTG)

ההשלכות הפסיכופתולוגיות של חוויות טראומטיות היו נושא למחקר מתחילת מדע הרפואה. הניתוח המדעי-קליני בתחום הבריאות הנפש התמקדו בעיקר בהשלכות השליליות של אירועים טראומטיים. לאחרונה, התעניינות

קרא עוד »
מוזמנים לטעום ולעקוב לקראת הריטריט הבא
הצטרפות לצוות ניהול המגזין

תפריט נגישות

הצטרפו לניוזלטר ולמדו לחיות חיים בריאים יותר