הטיפול ב"דורבן"

שתף אותנו עם חברים

שיתוף ב facebook

מאת:

בדרך כלל הדבר הראשון עליו יחשבו אנשים כשישמעו את המילה "דורבן" יהיה בעל החיים הקוצני שנפגוש בטיול בצפון, אבל בעולם האורתופדיה הכוונה היא לתופעה הגורמת לכאבים מציקים בכף הרגל.

הכינוי ניתן לתופעה בעקבות זיז קוצני שצילום רנטגן יחשוף בחלק מהמקרים. בעבר נטו לחשוב שהכאב נגרם בגלל אותו זיז שנוצר בעצם, אך בימינו סבורים שהוא רק תופעה נלוות שנוצרת מהסתיידות העצם בקרבת הבעיה האמיתית, דלקת כרונית בפלאנטר פאשיה (Plantar fascia).

השם הרשמי של התופעה הוא פלנטר פאסיטיס (Plantar Fasciitis) והוא מתאר דלקת כרונית בשרירים שמחברים את העקב אל בוהנות הרגליים ועובר לאורך כף הרגל. בדרך כלל הדלקת נגרמת מקרעים קטנים שנוצרים על רקמת השריר הזו, זה יכול לקרות מעודף פעילות גופנית או כחלק מתופעות שעלולת להיגרם מעודף משקל או להופיע בגילאים מאוחרים בחיים.

הכאב יכול להשפיע מאוד על אורח החיים היומ-יומי כי יחמיר בהליכה ובמיוחד יכאיב כשמתחילים ללכת לאחר מנוחה, כמו שמטופלים מספרים "הצעדים הראשונים של הבוקר הם הכי קשים ולא כיף להתחיל ככה את היום". 

הרפואה המערבית תציע בעיקר מנוחה מהליכה, הפחתה כללית של פעילות גופנית, שימוש בתרופות נוגדות דלקת ונעילת נעליים רכות יותר. מבחינת הרפואה הסינית נשתמש בדיקור סיני שהוא כלי נפלא שיכול להקל מאוד על הכאבים ולקדם את יכולת הריפוי של הרקמה הפגועה.

הדיקור לא יהיה בכף הרגל עצמה, לרוב נשתדל להימנע מלדקור את האזור כי הקולטנים בו רגישים ודקירה שלו יכולה לכאוב במיוחד. יש נקודות דיקור נפלאות שיכולות לעזור מרחוק, למשל באזור פרק כף היד, או באזור השוקיים ברגל וגם נקודות קרובות יותר באזור הקרסול התחתון.

בנוסף, נטילה של תרופות נוגדות דלקת יחד עם הדיקור הסיני זה דבר שיהיה נכון לעשות. אם לסינים מלפני 2000 שנה היו את התרופות האלו, גם הם היו משתמשים בהן, הנטילה שלהן אמנם יכולה לגרום לתופעות לוואי קלות, אך לא נצטרך להשתמש בהן יותר משבועיים והשדרוג לטיפול הסיני יהיה משמעותי מאוד.

יש תוספים נוספים, טבעיים יותר, שאפשר לקחת כדי לקדם את ההחלמה.
500 מ"ג מגנזיום פעם ביום יעזרו להרגיע את הגידים והשרירים ולסייע להחלמתם ובנוסף אפשר לקחת ויטמין B5, שמן דגים, אומגה 3 ואפילו ויטמין C.

מבחינת פעילות גופנית, אנחנו דווקא נשאף לחזק את שרירי כף הרגל, אבל נעשה את זה בדרך הנכונה, הליכה יחפים על חול שפת הים או על דשא זו פעילות שתוכל לעזור לתהליך הריפוי, כמובן במידה מתאימה ולא מוגזמת. וניתן להשתמש גם בתרגיל "הליכה מודעת", הכוונה היא לצעוד צעדים איטיים מאוד ולהכווין את תשומת הלב אל כל חלק וחלק של הרגל שמגיע למגע עם הקרקע.

דברים נוספים שיחזקו את שרירי כף הרגל הם עיסויים, אפשר פשוט לעסות את הרגל בעצמנו, או ללכת למעסה רקמות עמוקות שיעבוד על האזור, מתיחות נעימות וטובות ונעילת נעליים נוחות, אבל לא "מפנקות מדי", אלא כאלו שעדיין ידרשו הכף הרגל מאמץ מסויים.

חוץ מהדיקור, גם שימוש בטייפ קינזיולוגי יכול להקל על הכאבים בטווח המיידי יותר, אך חשוב ליישם אותו בצורה הנכונה ולכן עדיף שבעל מקצוע ידביק אותו מאשר הדבקה עצמית.

טריק אחרון שיכול לעזור מאוד הוא שימוש בכדור טניס \ בקבוק מים \ מערוך לעיסוי ושפעול של הפלנטר פאשיה. מגלגלים את החפש בין הרגל לריצפה הלוך וחזור כדי למתוח את הגידים והרקמות. עושים את כל פעם 2-5 דקות פעמיים או שלוש פעמים ביום.

כמובן שכל ההמלצות הנ"ל יוכלו לעזור גם למניעה מראש ושבכל מקרה ככל שנתחיל לטפל בבעיה בשלב מוקדם יותר כך יהיה קל יותר לטפל בה.

אז שימו לב לכפות הרגליים שלכם ושמרו עליהן בריאות, אחרי הכל הן הבסיס של כל הגוף שלנו.

 

על המחבר:

אולי יעניין אותך גם...

מאמרים
רוזמרין מגזין בריאות

צמיחה פוסט-טראומטית (PTG)

ההשלכות הפסיכופתולוגיות של חוויות טראומטיות היו נושא למחקר מתחילת מדע הרפואה. הניתוח המדעי-קליני בתחום הבריאות הנפש התמקדו בעיקר בהשלכות השליליות של אירועים טראומטיים. לאחרונה, התעניינות

קרא עוד »
אורח חיים בריא
אירית ברקן

3 מאכלים בריאים שכדאי לוותר

3 המאכלים ♦️הבריאים♦️ שכדאי שתפסיקו לאכול !!! ♦️דייסת שיבולת שועל – קוואקר – דייסת שיבולת שועל נחשבה פעם למזון בריאות משהו בריא ומזין שהמליצו לסבתא

קרא עוד »
מוזמנים לטעום ולעקוב לקראת הריטריט הבא
הצטרפות לצוות ניהול המגזין

תפריט נגישות

הצטרפו לניוזלטר ולמדו לחיות חיים בריאים יותר